“Forvirret over det nye regelverket?”

Etter du har lest innlegg fra Kjetil André Edstrøm i Droneklubben er du forhåpentligvis ikke så forvirret over det lengre.

(Innlegg start)

Hei. Jeg leser til stadighet at det er mye forvirring rundt det nye regelverket. Men jeg lurer litt på om forvirringen bunner ned i at folk snakker om regelverket fra forskjellige utgangspunkt?

Sånn jeg ser det skal alle droneoperatører og piloter registrere seg på flydrone.no 01.01.21. (En droneoparatør er den som eier dronen, piloten er jo da den som flyr den. Veldig ofte er jo dette samme person.) Unntaket er jo da for de som har drone uten kamera som er under 250gr og går under 19mps (68,40km/t). Da holder det at de leser brukermanualen til dronen.

 

Når man registrerer seg blir man guidet videre til rett plass. De fleste blir guidet til et nettbasert kurs for A1/A3 som tar ca. en time å gjennomføre. I det kurset vil man få lære det man trenger for å fly innenfor disse kategoriene, og det man trenger for å bestå en avsluttende test. Denne testen foregår også på nett.

 

Når man da har tatt dette kurset kommer veldig mange til å være ferdig med reisen inn i det nye regelverket, for det er veldig mange som havner inn i kategorien Åpen klasse A1 eller A3. Både av hobbybrukere og kommersielle brukere.
I tillegg har jo luftfarttilsynet til stadighet nevnt at det blir en glidende overgang fra gammelt til nytt regelverk. Så om man har lyst til å ut å fly 01.01.21 for å ta bilde av soloppgangen så er det nok ingen som kommer til å klage på det, så lenge det gjøres ihht til nåværende regelverk.

 

Når det kommer til ansvarsforsikring foreligger vel denne regelen allerede og er forankret i Lov om luftfart §11-1 som jo allerede er gjeldende. Dette fordi du som droneoperatør er ansvarlig om noe skulle skje. Selv om det i utgangspunktet er liten sjans for at noe går galt, så kan det gjøre det. Vi forsikrer jo ikke bilen fordi vi antar at vi ødelegger den!?! Vi forsikrer den for å unngå store økonomiske tap om noe uforutsett skjer.

 

Min personlige anbefaling er å sitte helt stille i båten og vente på at luftfarttilsynet åpner flydrone.no, så gå inn der og registrere seg og følge veilederen videre. Da vil man mest sannsynlig få alle svara man trenger.

 

(Innlegg slutt)

 

Det har ikke vært en enkel overgang. Droneklubben kan koke det ned til dette:

Det dere må gjøre for å fly lovlig i 2021 er følgende:

Luftfartstilsynet har ikke åpnet for gjennomføring av verken kurs, registrering, eksamen, eller andre ting som må gjøres foreløpig.

Vi i Droneklubben, følger godt med og vil komme med mer informasjon fortløpende.
Det eneste vi vet er at forsikring og registrering vil være påbudt.

 

Droneklubben har ordnet landets billigste forsikring for sine Signaturmedlemmer.

 

Forsikring for disse tegnes her: www.Droneklubben.no/for-medlemmer/forsikring/
(For innloggede Signaturmedlemmer)
Bli signaturmedlem her: www.droneklubben.no/bli-medlem/

Postet med tillatelse fra forfatter.